Geoffrey Berens

Geoffrey Berens is geboren op 6 april 1983 in Dordrecht. Op 4-jarige leeftijd is hij in aanraking gekomen met judo en op 9-jarige leeftijd met karate bij Sportschool Muilwijk in Dordrecht. Vanaf dit moment heeft vechtsport altijd een zeer prominente rol gespeeld in zijn leven.

Geoffrey blijkt bovengemiddeld getalenteerd te zijn in zowel judo als karate en besteedt veel tijd aan trainingen.  Met behulp van zijn ouders, Ernst en Dimitra, kan hij het intensieve sporten combineren met school, waar hij ook goede resultaten haalt. Op 10-jarige leeftijd wordt hij voor de eerste keer Nederlands kampioen karate, waarna nog vele (inter)nationale titels volgen. Ook als judoka heeft Geoffrey succes door op 12-jarige leeftijd het nationaal jeugdkampioenschap te winnen. Twee sporten op internationaal niveau beoefenen blijkt niet realistisch en met name door de aanwezigheid van een grote wedstrijdgroep karateka’s bij Sportschool Muilwijk valt zijn keuze op karate.

Tijdens deze periode kwalificeert hij zich op 16-jarige leeftijd voor zijn eerste wereldkampioenschap. Na een teleurstellend toernooi komt het besef, tijdens een nachtelijk gesprek met zijn vader Ernst, dat er serieuzer en gerichter getraind moet worden om de wereldtop te halen. Dit blijkt een belangrijke les te zijn. Vier maanden later, februari 2000, wordt Geoffrey voor de eerste keer Europees Kampioen in Slovenië. Na deze doorbraak in zijn leeftijdsklasse presteert Geoffrey goed op internationale toernooien. Vervolgens breekt hij op 18-jarige leeftijd door bij de senioren. Mede door de opgedane ervaring op internationaal senioren niveau, slaagt Geoffrey er in om  in 2003 voor de tweede maal Europees kampioen te worden in Polen.

Door de jaren heen blijkt Geoffrey tot de internationale wereldtop te behoren door het behalen van 8 top-5 klasseringen tijdens EK’s en WK’s.

EK senioren, Tenerife, mei 2005. Aan dit toernooi bewaart Geoffrey één van zijn mooiste herinneringen van zijn topsportcarrière. Tijdens dit EK, plaatst Geoffrey zich voor de finale tegen de Italiaan Ortu. In een zeer spannende  en gelijkopgaande finale is de stand na 3 minuten en 1 minuut verlenging gelijk. Op beslissing van de scheidsrechters moet Geoffrey de Europese titel aan de Italiaan laten en wint Geoffrey de zilveren medaille.

Tijdens zijn topsportcarrière is Geoffrey vijf keer verkozen tot sportman van Dordrecht, dit voelt als grote erkenning en respect voor zijn grote inzet en prestaties. Naast sportief succes rondt Geoffrey de commerciële economie opleiding Sport, Economie en Communicatie af in 2006. Na het afronden van deze studie wordt Geoffrey aangenomen bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond voor een functie als projectmedewerker Fit & Gezond en lid van de politie topsportselectie. Hier werkt hij ruim 2,5 jaar. Door grote bezuinigingen in het politiekorps Rotterdam-Rijnmond wordt zijn contract in december 2010 niet verlengd, Het beoefenen van topsport combineren met een fulltime baan en zijn gezinsleven, met zijn vrouw Lisa en zoontje Devon, blijkt erg moeilijk en zwaar.

In maart 2010 wordt het gezin compleet met de geboorte van Darla Angelique. Sport, werk en privé blijkt niet meer goed te combineren en na het EK van 2011 neemt Geoffrey de moeilijke beslissing om een punt te zetten achter zijn topsportcarrière. Op dat moment is hij werkzaam bij Makro Dordrecht als assistent afdelingsmanager. De belangrijkste reden om te stoppen als topsporter is dat Geoffrey zijn kinderen wil zien ontwikkelen, opgroeien en een belangrijke rol wilt spelen bij hun opvoeding samen met zijn vrouw Lisa.

Tijdens een, wat later blijkt, tijdelijke onderbreking van zijn topsportcarrière, volgt een belangrijk keerpunt in het leven van Geoffrey. De Karate-do Bond Nederland vraagt in september 2011 of Geoffrey zijn kennis, ervaring en expertise wilt gaan inzetten als assistent bondscoach -21 jaar. Hij moet getalenteerde sporters samen met bondscoach Boy Muilwijk, die Geoffrey zijn clubtrainer en één van zijn beste vrienden is, klaar stomen voor internationale toernooien. Ook moeten zij begeleid worden om succesvol de stap te maken naar de seniorenselectie.
Tijdens het beoefenen van deze functie ontstaat het besef bij Geoffrey dat hij het meeste plezier beleeft en voldoening ervaart aan het overdragen van zijn kennis op de mat aan (top)sporters. Na een aantal weken van brainstormen ontstond de gedachte om een onderneming te starten onder de naam:
Geoffrey Berens Training, Coaching & Communication

In de zomer van 2012 worden deze plannen werkelijkheid en start Geoffrey zijn eigen onderneming met een aantal opdrachten als karate en judoleraar bij o.a. Sportschool Muilwijk. Naast zijn eigen bedrijf werkt Geoffrey nog 18 uur p/week als Combinatiefunctionaris karate in Rotterdam voor Rotterdam Sportsupport.

Door de jaren heen groeit het aantal opdrachtgevers van Geoffrey Berens Training, Coaching & Communication en volgt het besluit om na 3 jaar volledig als zelfstandig ondernemer verder te gaan.

In deze periode heeft Geoffrey o.a. de opleidingen afgerond als judoleraar en karateleraar niveau 3 bij de JBN en KBN. Daarnaast ook de opleiding tot Docent Weerbaarheid & Agressieregulatie bij het NIVM. Hierdoor start Geoffrey ook met werken met speciale doelgroepen, zoals binnen het speciaal onderwijs en kinderen met autisme.

In 2016 start Geoffrey bij het Raeger Autisme Centrum met 1-op-1 begeleiding van kinderen met autisme en agressief gedrag met als doel de kinderen te helpen ontwikkelen zodat in moeilijke situaties gekozen kan worden en wordt voor gewenst gedrag.

In datzelfde jaar realiseert Geoffrey een andere ‘droom’ met zijn karatevereniging: Geoffrey Berens Karate Academy met locaties in Rotterdam – Hillesluis en in Breda.

Na zijn comeback in 2012 beleeft Geoffrey een zeer succesvolle periode in zijn carrière met vele medailles op Europese & Wereldkampioenschappen! Zo behaald hij met het Nederlands herenteam in 2014 & 2015 de bronzen medaille op de EK’s in Tampere, Finland en in Istanbul, Turkije. Individueel presteert hij zelfs nog beter met een bronzen medaille op het EK 2014 in Tampere, Finland. Naast deze topprestatie wordt Geoffrey in datzelfde jaar op het WK in Bremen, Duitsland Vice-Wereldkampioen! Op weg naar de finale weet Geoffrey o.a. de regerend wereldkampioen Amir Mehdizadeh uit Iran te verslaan.

Als bekroning op zijn carrière weet Geoffrey deze prestatie in 2016 op het WK in Linz, Oostenrijk te evenaren! Voor de tweede keer op rij wordt hij Vice-Wereldkampioen karate -60 Kg bij de WKF.

Vanaf juni 2018 start Geoffrey naast bondscoach van de -21 jaar ook als bondscoach van het Nederlandse seniorenteam nadat hij na deelname aan de World Games in 2017 definitief afscheid genomen heeft als topsporter.